Gelin Tanış Olalım Sudan`ı Sudanlılardan Dinleyelim Etkinliği

ÇAKÜ’de Gelin Tanış Olalım Sudan`ı Sudanlılardan Dinleyelim Etkinliği Gerçekleştirildi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Afrika Ülkeleri İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Gelin Tanış Olalım Sudan`ı Sudanlılardan Dinleyelim” etkinliği İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kırmızı Salonda gerçekleştirildi.

Etkinliğe Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Nuri Öner, Afrika Ülkeleri İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Metin, akademisyenler, ulusal ve uluslararası öğrenciler katıldı.

Kur’an- ı Kerim tilaveti ile başlayan etkinliğin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Afrika denilince akla ilk gelen şeyin çöller ve safari olduğunu ama Afrika kıtasının bilinçli ya da bilgi eksikliğinden bu şekilde tanıtılmasının aslında yanlış bir düşünce olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, “ Afrika birçok çeşitliliği bünyesinde barındıran zengin bir kıta. Bugün Üniversitemizde olduğu gibi Dünyanın, Türkiye’nin bir çok şehrinde eğitim alan birçok Afrikalı genç eğitimlerini tamamlayıp döndüklerinde belki de Afrika dünyanın yıldızı olacak. Diğer kıtalarda ki insanlar belki de Afrika’ya sadece görmek için değil eğitim almak ve orada üretilen projeler ve diğer faaliyetlerin içinde3 yer almak için gidecekler. Bu hayal değil içinde güçlü potansiyeller ve realite bulunduran bir durum aslında. Bugün Sudan’ı Sudanlı kardeşlerimizden dinleyeceğiz. Belki de eksik bildiğimiz bazı şeyleri burada öğrenip bilgi dağarcığımıza ekleyeceğiz. Bu anlamda etkinliğimizin hepimize faydalı ve hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

ÇAKÜ Afrika Ülkeleri İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Metin ise yaptığı konuşmada,” Merkez olarak düzenlediğimiz etkinliklerle Afrika ülkelerini onlardan dinleyerek tanımaya ve tanıtmaya devam ediyoruz. Daha önce Cibuti’yi tanımış ve tanıtmıştık. Bugün ise Sudan’ı konuşacağız. Üniversitemizde yaklaşık 4.000 uluslararası öğrenci var. Bunların yarıya yakını Afrika’dan gelen öğrenciler. Biz merkez olarak Afrika ile ikili işbirliği tohumlarının buralarda atıldığına inanıyoruz. İnanıyoruz ki uluslararası öğrencilerimiz ülkelerine döndüklerinde önemli makamlara gelecekler ve buraları da unutmayacaklar. Bizlerin gönül elçisi olarak ikili işbirliklerinde tabi ki bizlere öncelik tanıyacaklar. Bu anlamda merkez olarak bu tür etkinliklerimize devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından Sudanlı öğrenciler, Sudan’ın kültürü, sosyo-ekonomik durumu, dini ve siyasi yapısı hakkında bilgi vererek kültür kesitlerinden video sunum gerçekleştirdiler.

Yayınlanma Tarihi: 10 Ocak 2024 Çarşamba