AFRİKA’DA TÜRKİYE ALGISI ÇALIŞTAYI

AFRİKA’DA TÜRKİYE ALGISI programı gerçekleştirildi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Afrika Ülkeleri İşbirliği Uygulama Araştırma Merkezi ile Erasmus Koordinatörlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen “AFRİKA’DA TÜRKİYE ALGISI” adlı program İİBF’de İngilizce olarak gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Erasmus Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Şuayip TURAN, moderatörlüğünü Afrika Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Serkan ÜNAL’ın yaptığı programın konukları Senegal, Uganda, Somali, Filistin ve Türkmenistan’dan Erasmus hareketliliği kapsamında Çankırı Karatekin Üniversitesine gelen akademisyen ve öğrenciler oldu. 

Erasmus Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Şuayip TURAN Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile, Çankırı Karatekin Üniversitesinin de bu ülkelerdeki eğitim kurumları ile olan ilişkilerinin her geçen gün daha da ileri gittiğini vurgularken, Dr. Öğr. Üyesi Serkan ÜNAL Türkiye’nin 2000’li yıllardan itibaren yöneldiği Afrika’da diyalog, işbirliği ve insani yardım gibi yumuşak diplomasi araçlarıyla etkin bir aktör olarak yer almaya başladığına dikkat çekti. Türkiye’nin Afrika kıtası genelinde 2002’de 12 olan diplomatik temsilcilik sayısını 2022 itibarıyla 44’e çıkardığına işaret eden ÜNAL, “Afrika’nın Sorunlarına Afrikalı Çözümler” prensibi ile hareket eden Türkiye’nin Afrika politikasının karşılıklı çıkar, barış, istikrar, sosyal ve ekonomik kalkınma temelli olarak ilerlediğini vurguladı.

Senegal Dakar Cheikh Anta Diop Üniversitesinden Fagaye Wade, Uganda Makerere Üniversitesinden Dekan Julia Kigozi, Somali Benadir Üniversitesinden Doç. Dr. İbrahim Omar Ahmed ve Kenya’dan Erasmus kapsamında üniversitemize gelen Kevin Muchiri WAMBUI Türkiye’nin kendi ülkeleri ile olan ticari, kültürel ve ekonomik ilişkilerini ele aldıktan sonra Afrika’daki Türkiye algısı üzerine sunumlarını yaptılar. Programa katılan Al-Quds Open Üniversitesinden Dr. Alaa Dawoud Mohammed Zayed ile Türkmenistan Turkmen State Institute of Culture’dan Maral Myratlyyeva da ülkelerinin Türkiye ile yakın olan ilişkilerine dair bilgiler verdiler. Konuşmacılar Türkiye’nin gerek devlet olarak gerekse TİKA, Maarif ve Türkiye Diyanet Vakfı gibi sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla gerçekleştirdiği insani dış politika anlayışının kendi ülkelerindeki insanların saygısını kazandığının altını çizerken, Dr. Zayed Türkiye’yi Filistin’in güçlü bir müttefiki, dost ve kardeş ülkesi olarak tanımladı. Program soru cevap bölümünün ardından gerçekleşen fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Release date: 25 Ekim 2024 Cuma
Date of update: 25 Ekim 2024 Cuma